Buitengewoon in de Wezentuin
Buitengewoon in de Wezentuin Foto: Evalien Weterings/Texel Cultuureiland

Texel is Buitengewoon op Hemelvaartsdag

Kunst & cultuur

De stichting Texel Cultuureiland legt momenteel de laatste hand aan de organisatie van Buitengewoon Texel. Voor de derde keer is dit op touw gezet op Hemelvaartsdag, de drukste dag van het jaar op Texel. Die valt dit jaar op donderdag 9 mei. Van 12.00 tot 18.30 uur wordt in het centrum van Den Burg gepresenteerd wat Texel op cultureel gebied te bieden heeft.

Texelaars en gasten van het eiland kunnen tijdens Buitengewoon kennis maken met de vele aspecten van het culturele leven alhier. Beeldend kunstenaars, muzikanten, theatermakers, galeriehouders, workshopgevers, organisatoren van evenementen en nog anderen zullen zich er presenteren in een grote verscheidenheid.

Podia binnen en buiten

Buitengewoon Texel biedt aan de deelnemers twee buitenpodia, op de Groeneplaats en in het Glazen Paleis, en drie binnenpodia; die zijn in ’t Schoutenhuys, de Burghtkerk en Proeflokaal De Zwaan. In een flyer en op de website www.texelcultuureiland.nl staat het tijdschema van alle optredens, waardoor bezoekers vooraf een keuze kunnen maken uit het aanbod. Tot de evenementen die onder de aandacht worden gebracht, behoren Jazz on the Waves, Sompop, Broadway, Muziek in de Tuin en Texelblues. Sompop wordt gepromoot door de band Sonic Whip, Jazz on the Waves door Amaguk uit Amsterdam, de Zomerserie van het Prins Hendrik Hotel door Diana Roos en in samenwerking met Broadway Den Hoorn is Johan Hoogenboom gestrikt. Waar Texelblues mee komt, is nog een verrassing, maar zeker is dat er wordt begonnen met de Early Birds, de passe-partouts waarvan er honderd voor een speciale prijs beschikbaar zijn. Verder zijn er veel Texelse acts, zoals het Oudeschilder Visserskoor, Tidal Wave, The Fanclub, de Artex-dansgroep, Felix van Marseille, Onze Moeders, Hans Hopman, Les Chansonnieres, Douette en nog veel meer. Voor de inwendige mens staan er foodtrucks en zorgt Proeflokaal De Zwaan in samenwerking met de Texelse Bierbrouwerij voor een drankje op de Groeneplaats.

Gemeentelijke cultuurprijs

Tijdens Buitengewoon Texel wordt ook de winnaar van de jaarlijkse gemeentelijke cultuurprijs bekendgemaakt. Het college van burgemeester en wethouders heeft daarvoor drie initiatieven genomineerd: de uitvoering van de musical Hair, het evenement Skemere en het Boetje van Klemat. De prijsuitreiking vindt plaats om 14.30 uur op het hoofdpodium op de Groeneplaats.