Jan koestert zijn aanwinst
Jan koestert zijn aanwinst Foto: Rianne Blom

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Fri og glad i Danmark - Vrij & Blij in Denemarken (23)

Column

In 2021 verhuisden Jan en Rianne Blom, bekend van het tv-programma Boer Zoekt Vrouw, van Hoeve Vrij & Blij op Texel met hun gezin naar Denemarken. In het noorden van Jutland namen ze een melkveehouderij over. Maandelijks bericht Rianne ons over hun belevenissen.

Het is hier nu ook verschrikkelijk nat geworden. Volgens mij erger dan een maand geleden en toen konden we al niet eens op al het land langs het fjord rijden met de trekker. We hebben nog helemaal niet met de landrol kunnen rijden om de stenen, die altijd wat naar boven komen in de winter, naar beneden te drukken. Hierna kunnen we daar pas met sleepslangen mest uitrijden. Zoals het nu lijkt zal er voor de eerste snee gras geen mest meer worden uitgereden. Wellicht alleen nog kunstmest op die percelen. Gelukkig zit op alle andere percelen de mest er al wel op. We moeten alleen overal nog kunstmest strooien.

Maarrrrrr... Nu komen we op een nieuwtje! We hebben een Fendt 724 Vario (uit 2016) met GPS gekocht en onze New Holland TM190 ingeruild. Ook hebben we een nieuwe kunstmeststrooier gekocht en een tweedehands triple-maaier. De trekker is gisteren gekomen en op dit moment is Jan de kunstmeststrooier aan het ophalen. Volgende week kunnen we eindelijk zelf aan de slag met kunstmest uitrijden.

Nederland heeft volgende week Koningsdag. Of we dat hier ook hebben? Om eerlijk te zijn, ik weet het niet. Volgens mij is er geen koningsdag. Toen koningin Margrethe recentelijk de troon overdeed aan haar zoon Frederik, was er wel een feestje op de school van de kinderen en de opvang daar.

We hebben nog een nieuwtje te vertellen. We zijn er tien maanden mee bezig geweest, maar we kunnen eindelijk melden dat we land hebben gekocht! We hebben een akkerbouwer, die hier één kilometer vandaan zit, overgenomen, inclusief zijn huis, schuren en 136 hectare grond. Toen we onze boerderij kochten zat er 178 hectare eigen grond bij. Wel huurden we grond bij, iets meer dan 100 hectare. Maar dit was bij elkaar lang niet genoeg om al onze koeien van ruwvoer te kunnen voorzien. We kochten dan ook elk jaar zo’n 140 hectare nog aan mais bij. De prijzen van graan en dus helaas ook mais, zijn de laatste jaren ontzettend gestegen. Nu de mogelijkheid kwam om de buurman te kopen hebben we deze met beide handen aangegrepen. Het was een ingewikkeld proces, aangezien de beste man overal het onderste uit de kan wilde halen, maar gelukkig zijn we eruit gekomen. Nu hebben we in elk geval genoeg land om in ons eigen ruwvoer te voorzien. Met hopelijk wat beter weer dan kunnen we lekker aan de gang in het land.